
Teksti: Helmi Turunen
Kuva: Unsplash
Uusi päätoimitus on herännyt talvihorroksesta ja tarjoaa teille innokkaana vuoden ensimmäisen Groteskin! Itsensä virkeänä pitäminen on tärkeää, ja kieltämättä keväästä viestivä halu istua terassilla lämpömittarin lähestyessä kymmentä astetta nostattaa mieltä koulutöiden väistyessä tieltä. Kuitenkin jatkuvat puhelimen näytölle tunkeutuvat “valitettavasti” alkuiset torjuntaviestit harjoittelupaikoista ja elokuun alussa häämöttävät opiskelijoiden asumistukileikkaukset ovat antaneet lisää syvyyttä talven jäljiltä selvinneiden silmäpussien siniliilaan värimaisemaan.
Pyrin pysymään optimistisena, mutta tilanne herättää väistämättä kysymyksiä, kuten Olenko tehnyt tarpeeksi? (Toisaalta luulen, etten olisi pystynyt tekemään enempää), Kuka luulen olevani? (Koska ajattelin, että joku oikeasti palkkaisi minut), Onko minulla oikeus valittaa?, Olenko oikealla alalla?. Viimeiseen kysymykseen sain itse asiassa jonkinlaisen vastauksen ulkomaankauppa- ja kehitysministeri Ville Taviolta, jonka vastaus keskittyi pääosin yhden alan tukemiseen. Spoiler: Valtiotieteilijöitä ei mainittu.
Olemmekin koittaneet päätoimituksen kanssa keksiä opiskelijan budjettiin sopivia virkistyskeinoja. Siispä vierailimme osassa Helsingin keskustan pankkitiliä vähiten verottavissa baareissa, joiden arviot löytyy tästä julkaisusta. Emme tajunneet ottaa pääministeri Orpoon yhteyttä tarpeeksi ajoissa saadaksemme ideointiapua, mutta koitimme mukailla hänen hallituksensa budjettisuunnittelun mukaista muutakin virkistävää tekemistä kuin baarissa hilluminen:
1) Meressä uiminen ympäri vuoden. Voit esimerkiksi kävellä kampukselta Eiran rantaan, jonka pukukopiton ja saunaton elämys auttaa kestämään kylmää, oli se sitten viima tai Orpon vasemman käden tarjoama pakasteinen korvapuusti. Vielä ehtii ennen meren lämpenemistä!
2) “Keskittyminen rahan keräämiseen ja säästämiseen tekee rikkaaksi, mutta sen halveksinta ja väheksyminen on suureksi eduksi filosofian harrastamisessa.” Näin neuvoi kreikkalainen filosofi Plutarkhos, jonka ajatuksia Juhana Torkki esittelee teoksessaan “Mielen tyyneydestä”. Ehkä rahasta murehtimisen sijaan pitäisikin siis uppoutua filosofiaan? Ja toivoa, että pohdinnat ruokkivat mieltä siltä osin, ettei tarvitse enää pohtia nälän näkemistä kuun loppupuolella.
3) Klassinen, mutta usein toimiva: Kilauta kaverille.
4) Harrasta budjettimatkailua: Hyppää sporaan, anna sen viedä sinut uuteen paikkaan ja lähde tutkimaan aluetta kuin olisit ulkomailla.
5) Lainaa ystävältä kristallit ja manifestaa itsellesi työ. Toisin sanoen, älä menetä toivoa.
Yksi osa Groteskin motosta on sana relevantti. Tässä maailmantilanteessa, jossa välillä tuntuu, että vastakkaisuuksissamme etäännymme yhä kauemmas toisistamme, on mielestäni relevanttia kysyä kysymyksiä erilaisia mielipiteitä omaavilta ihmisiltä ja vastaukseksi kuunnella, sillä ei ole keskustelua ilman kuuntelua. Pyrimme vaalimaan tätä Groteskin toimittajina ja kysymään myös röyhkeitä kysymyksiä. Toivottavasti keskusteleva ilmapiiri välittyy myös lukijalle kaiken riettauden lomassa.
Toivomme, että lehden monipuoliset artikkelit, runot ja kauniit kuvitukset kohottavat vapputunnelmaa entistä korkeammalle. Kiitos kuuluu kaikille sen tekoon osallistujille. Mikäli ennätätte syventyä lehteen vasta vapun jälkeen, nostattakoon painos teidät mahdollisesta vapunjälkeisestä krapulasta.
Helmi Turunen
Päätoimittaja